Vlaanderen schrapt belastingsvoordeel dakisolatie

De Vlaamse regering schrapt eind dit jaar de belastingvermindering voor dakisolatie. Er blijft wel een energiepremie bestaan voor wie in dakisolatie investeert, maar die verlaagt vanaf 1 januari.

Vanaf 1 januari is het niet langer mogelijk te profiteren van het belastingvoordeel voor wie in een woning van minstens vijf jaar oud dakisolatie laat plaatsen door een aannemer, beslist de ploeg van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Het voordeel bedraagt 30 procent van het factuurbedrag, met een maximum van 3.070 euro.

Dakisolatie is de laatste energiebesparende ingreep die nog een fiscaal voordeel oplevert, naast een premie. Andere energiemaatregelen worden enkel met premies ondersteund.

Premie

De premies via de netbeheerders blijven wel bestaan, maar vanaf 1 januari gaat de hervorming daarvan in. Concreet voor dakisolatie beloopt de premie dan nog 6 euro per m² als de isolatie wordt geplaatst door een aannemer, en 3 euro per m² voor doe-het-zelvers. Technisch gesproken moet het gebruikte materiaal een isolatiewaarde Rd hebben van minstens 4,5 m2K/W. Tot eind dit jaar levert zulk materiaal premies op van 8 euro (aannemer) of 4 euro (doe-het-zelf), en is er ook nog een lagere premie voor wie materiaal plaatst met een wat lagere isolatiewaarde.

Het nieuwe premiebedrag geldt van 1 januari 2017 tot 31 december 2018. Vanaf 1 januari 2019 zakt de premie nogmaals, tot 4 euro (aannemer) of 2 euro (doe-het-zelf).

Bron: De Tijd (27 september 2016)

Lumco dakwerken - Watlingtonstraat 6 - 9000 Gent - België
info@lumco.be - T: +32 9 257 57 57